Design dit ideelle arbejdsliv

Har du mon mistet dit job i corona-krisen? Eller er du i beskæftigelse, men ønsker du et arbejdsliv, der bedre tilgodeser dig som multipassioneret? Denne blog er til dig, der vil smøge ærmerne op og finde frem til det, du vil trives allerbedst med arbejdsmæssigt i dit næste livskapitel.

Corona tog mit lønmodtagerjob. Det var endelig lykkedes mig at finde et arbejde, der indeholder så meget variation, at jeg for første gang nogensinde har været ansat i mere end et par år. Faktisk ender det med at blive 4,5 år, når jeg stopper. Det føles som et sølvbryllup!

Så. Nu er det tilbage til tegnebrættet, og du er inviteret med!

Alle de gange, jeg har skiftet job og retning, har det været baseret på 95 % mavefornemmelse og følelser – og 5 % fornuft.

Men denne gang er det anderledes. Jeg er blevet ældre, har fået mere erfaring, er erkendt multipassioneret, kender mig selv langt bedre … og så er verdensøkonomien i frit fald, så dét skal vi også lige tage højde for!

Metode
For mig som multipassioneret er det at tænke “hvad skal jeg lave” skiftevis en FEST! – og totalt overvældende, fordi mulighederne står i kø …

Der findes et hav af metoder til at finde frem til, hvad vi egentlig vil. Denne blog tager nogle steder afsæt i metoder, jeg har afprøvet fra andre, men som helhed er den mit aller bedste bud på, hvad vi som multipassionerede kan gøre for at finde frem til vores ideelle arbejdsliv.

Metoden kan muligvis bruges af andre end multipassionerede, men den er strikket sammen til os.

Se det følgende som en tragt: Du starter bredt og snævrer feltet mere og mere ind, indtil du står med en køreplan for dit kommende arbejdsliv.

Lad os komme i gang!

Start med dine værdier
Måske har du allerede defineret dine livsværdier? Jeg har tidligere skrevet om mine (her), og de er:

 • Glæde
 • Udvikling
 • Nysgerrighed

Dem bruger jeg til at navigere efter i ALLE beslutninger i mit liv. Selvsagt også arbejdsmæssigt.

Har du endnu ikke defineret dine livsværdier, så giv dig selv en gave og gør det! De er en KÆMPE hjælp, når vi som multipassionerede skal bruge kompasset i en spændende verden, hvor vi har lyst til at kaste os over alt muligt hele tiden!
Og så er de en forudsætning for at lave denne øvelse.

Når du har gjort det, vil du allerede have skåret en del mulige jobs fra.

Eksempel: Min værdi “udvikling” afskærer mig fra at arbejde i et stærkt rutinepræget job, hvor arbejdsopgaverne er stort set de samme hver dag, år efter år. Det dør jeg i energimæssigt.

Gennemgå tidligere jobs

 1. Skriv alle dine tidligere jobs og evt. frivillige arbejde ned. Lav rigtig god plads til at skrive nedenunder hvert eneste. Brug eventuelt en side til hvert job i din passionsbog, hvis du skriver i hånden.
 2. Beskriv kort, hvad du lavede i hvert job for at få din hukommelse i gang (hvis du som jeg har haft mange, er det en god idé!).
 3. Skriv dine værdier under hvert job, og hvordan jobbet enten levede op til dine værdier eller gjorde det modsatte. Du skriver altså både det gode og det dårlige ved hvert job – med afsæt i, om de mødte dine værdier eller ej.

Denne øvelse gør det typisk meget klart for dig, hvorfor du forlod jobbet – med mindre du blev fyret, forstås.

Men øvelsen sætter også tankerne i gang om, hvad der var godt ved jobbet. Her vil du måske blive overrasket over nogle gode ting ved jobbet, som du havde glemt eller faktisk aldrig har tænkt over.

Liste 1: Værdiliste med fællestræk fra dine jobs – positivt
Når du har gennemgået alle dine jobs, laver du en liste med dine værdier.

Her skriver du ALLE de positive ting, du skrev ud for hver værdi under hvert job og samler dem på listen. Tag én værdi ad gangen.

Nu står du med en samlet liste over alle de ting, der imødekom dine værdier i alle dine tidligere beskæftigelser.

I mit tilfælde var jeg nysgerrig på, hvad min værdi “glæde” egentlig ville vise mig. Fordi den er lidt uhåndgribelig. Men ikke efter øvelsen her.

Nu stod det krystalklart: Jeg finder glæde i mine jobs ved dette:

 1. Sammen med andre
 2. Frihed / selvbestemmelse (ingen micro management, tak!)
 3. Mennesker / adfærd / hjælpe
 4. Idéudvikling og gennemførelse af ideer
 5. Plads til løbende nye håndværk
 6. Økonomisk fundament, bare et lille et!
 7. Tidsfleksibilitet

Alt dette gør mig glad, når jeg arbejder.
Denne øvelse lavede jeg også med værdierne “nysgerrighed” og “udvikling”.

Din tur til at gøre det samme.

Liste 2: Værdiliste med fællestræk – negativt
Så tager vi fat i alt det, der IKKE mødte dine værdier i dine tidligere jobs. De behøver ikke være opdelt i dine værdier – du kan tage dem over én kam, eller du kan opdele dem under hver værdi, du bestemmer.

Som eksempel får du her, hvad jeg fandt dårligt ved mine beskæftigelser i forhold til mine værdier:

 1. Gentagelser og rutiner!!
 2. Alt for alene
 3. Alt for lange dage
 4. Ingen opbakning fra ledelsen eller kolleger
 5. Ringe økonomi, betalte for lidt
 6. Når ideer aldrig blev gennemført, uforløst
 7. Understimuleret

Nogle gange er det meget lettere at sige, hvad vi IKKE vil, i stedet for hvad vi vil. Så derfor er denne liste meget vigtig på din rejse mod dit ideelle arbejdsliv.

Liste 3: Hvad er du god til?
Hvad er dine færdigheder?

Nu er det tid til selverkendelse!

Tag fat i din liste med alle dine tidligere jobs. Du har allerede beskrevet, hvordan de mødte/ikke mødte dine værdier. Nu skal du skrive, hvad du var god til ved hvert eneste job. Også hvis du havde mange arbejdsopgaver.

Når du har en meget lang liste (for du er nemlig god til rigtig mange ting!!), skærer du den ned ved at sammenskrive dem, der minder om hinanden.

Min liste ser sådan ud … (Vi parkerer lige Jante!)

 1. At omskrive, skrive artikler, salgstekster etc.: Kommunikation
 2. At koordinere: Overblik, strukturere
 3. Få nye ideer / igangsætter
 4. At udvikle systemer og processer, flow, rydde op
 5. At tale med mennesker / kundeservice
 6. At lede, motivere og rådgive mennesker

Indsnævring af feltet
Nu sammenholder du dine tre lister op mod dine værdier:

 1. Hvad var godt i dine jobs (i forhold til dine værdier)?
 2. Hvad var mindre godt i dine jobs (i forhold til dine værdier)?
 3. Hvad er du god til?

Kig godt efter. Nu tegner der sig et mønster.

Jeg har skrevet mine lister rent og hængt dem op på væggen, så de rent faktisk laver en fysisk tragt. Det giver et godt overblik, og jeg kan sidde og kigge på helheden.

Du kan gøre det samme, hvis det virker for dig.

Dit hele liv
Jeg så et jobopslag, der var som skabt til mig i forhold til mine interesser og færdigheder.

Men. Det passede overhovedet ikke til mit liv som helhed! Mine unger og mand ville aldrig komme til at se mig, og alt det, jeg i øvrigt render og laver som multipassioneret, ville der aldrig blive tid til.

Og så var svaret enkelt: Nej tak. Den søger jeg ikke.

Du må aldrig glemme, at du er multipassioneret, for så bliver dit næste job meget kortvarigt!

Spørg dig selv, hvad du gerne vil have tid til UD OVER arbejde. Det er simpelthen så vigtigt, at vi er ærlige overfor os selv nu, for vi multipassionerede er ikke som de andre (vi er noget for os selv ..!).

Skriv din egen “stillingsannonce”
Nu har du nok viden til, at du kan skrive din egen stillingsannonce, eller nærmere – beskrive dit fremtidige arbejdsliv, for det kan indeholde flere forskellige beskæftigelser på samme tid. Du er jo multipassioneret!

Én ting er, hvad du er GOD til, men hvad har du LYST til? Og hvad passer ind i din nuværende livssituation?

Du behøver naturligvis ikke sætte stillingsannoncen smart op og med stavekontrol og det hele, men du bør virkelig bruge tid og energi på denne del, for det er HER, det kommer til at stå lysende klart for dig, hvilken retning du skal gå i. Skriv fx:

 • Hvilke brancher?
 • Hvilke færdigheder vil du bruge?
 • Hvilke opgaver? Hvor meget variation har du brug for?
 • Antal timer?
 • Hvor, geografisk?
 • Typer/størrelse virksomheder?
 • Hvor mange/hvilke typer kolleger?
 • Beskrivelse af din personlighed
 • Hvor længe tror du, denne “Hallelujah-cyklus” varer, og hvordan kan du forlænge den?
 • Og hvad du ellers finder på

Tillykke! Nu har du forudsætningerne for at designe dit ideelle arbejdsliv!

Finalen
Findes dit drømmejob? Eller skal du skabe det selv? Rigtig mange multipassionerede er gode til at kombinere deres passioner og mange erfaringer. Måske elsker du at klippe klistre, lave smykker og pynte op – og kan kombinere det med dine kundeservice-talenter som sælger i en hobbyvirksomhed. Måske er du uddannet lærer med teknisk flair for videoproduktion og er vildt interesseret i rummet og kan forene det ved at lave undervisningsvideoer om rummet til skolerne.

Du kan kombinere en masse af dine færdigheder (alt det, du kan!) og få dem til at passe ind i dit ideelle arbejdsliv. 

Det er også her, du finder ud af, om du vil være freelancer, starte en virksomhed, være lønmodtager eller en kombination.

Men hov. Hvad med corona-krisen?
Ja. Det er klart, at mange brancher bløder lige nu. Men lad os tænke over fx: Hvilke brancher klarer sig lige nu? Hvor tror du, der vil blive jobs i fremtiden? Og hvornår? Vi skal allesammen være tålmodige i denne corona-krise-tid, så der kan godt gå måneder, inden det giver mening at give los. Men så kan vi jo forberede os så længe!

“Jamen, hvad skal DU så lave, Lone?”
Sjovt, du spørger ; )
Jeg brugte denne metode og har tilrettelagt et patchwork-liv, hvor summen af forskellige aktiviteter kommer til at udgøre mit arbejdsliv som multipassioneret.

I skrivende stund er jeg endnu i min ansættelse og passer med glæde mit job, som jeg holder meget af.

Når klokken slår “fyret”, går jeg freelance og kommer til at arbejde med kommunikation og koordinering for nogle få, faste kunder. Sideløbende starter jeg de næste indtægtsgivende projekter op, men mere om det en anden god gang!

***

Jeg ønsker dig ALT det bedste, og sæt endelig god tid af til øvelsen. Gå gerne til og fra i nogle dage, fordi du vil komme i tanke om ting, mens du laver noget helt andet. Og lad endelig høre, hvordan det gik!

“If you can dream it, you can do it!”

Kærlig hilsen

Lone

Gå til flere blogs her

 

2 thoughts on “Design dit ideelle arbejdsliv

Leave a Comment