At stå ved sine beslutninger

+ Hvad er dine værdier?

Sådan her indledte jeg den statusopdatering på Facebook, der introducerede mit netværk til denne blog – og begrebet “Multipassioneret”:

“Hvor har jeg dog følt mig forkert! Fordi jeg har haft mange jobs, været skiftevis lønmodtager og selvstændig, har gået til alt muligt, har været med i flere netværk, bands, bestyrelser etc. for fuld musik og er stoppet, ja generelt er hoppet fra ting til ting. (…) Mange har undret sig, spurgt om jeg ikke snart skulle tage det roligt. Nogle har ment, at jeg har begået FEJL, når jeg er stoppet med noget (…)”

Men kære læser, aldrig misforstå …  Blot fordi jeg har følt mig forkert, har jeg aldrig nogensinde været i tvivl om, at jeg traf de rigtige valg, når jeg er stoppet med noget og begyndt på noget andet.

Referencen ligger i, at jeg ikke rigtig så (eller lagde mærke til?) andre gøre det samme. Derfor følte jeg mig anderledes. Alligevel har jeg aldrig vaklet i mine beslutninger, så selvom de så tunge og svære ud udefra, så var de enkle og ligetil for mig.

Det betød ikke, at de var lette at udføre! Det er skide besværligt at stoppe og skifte! Måske mest på grund af omverdenen … (“hvad TÆNKER du dog på?”)

Nej, det ville være nemmere – altså MEGET nemmere! – at fortsætte med status quo.

Nogen tror måske, at vi multipassionerede stopper med noget, fordi det er for svært. Sandheden er, at det er lige omvendt:

Vi stopper med noget, når det bliver for let, eller når vi har fået det, vi kom for!

Om det så handler om at løse en teknisk udfordring, knække koden til at køre en virksomhed rentabelt, mestre et job, lære at strikke … ja, hvad som helst, så har vi multipassionerede det med at stoppe og skifte spor.

At flytte sig – at bevæge sig videre til det næste – ligger i vores DNA. Det er med andre ord NORMALT!

Hvis du er en af de mange, der egentlig gerne vil stoppe eller skifte, men er bange for det, så tænk over dette:

Hvad er du bange for?

  • Økonomi?
  • Hvad andre siger?
  • Andres følelser?
  • Hvad du får i stedet?

Jeg tror på, at hvis vi skal se frygten i øjnene, så skal vi kende os selv: Vide HVEM vi er, og HVAD der er vigtigt for os. Så bliver det meget nemmere at træffe gode beslutninger for os selv.

Vi må stå ved vores sande natur som multipassionerede. Også selvom det kræver, at vi træffer nogle store beslutninger en gang i mellem.

John Lennon sagde:

“Life is what happens while you’re busy making other plans”.

Livet suser af sted, og vi drømmer måske om bedre tider, og “når jeg kommer dértil, SÅ bliver det hele meget bedre”. 

Men: LIVET ER NU! Lige nu. Mens du læser denne tekst. Mens du handler ind. Mens du er på ferie. Mens du er på arbejde. Mens du er på Facebook. Mens du holder i kø på motorvejen. Dét er altsammen livet. 

Og hvis du har formuleret dine livsværdier, så har du et kompas til at hjælpe dig med at træffe beslutninger – og stå ved dem. Virksomheder har værdier. Det har jeg også. Til inspiration får du dem her:

  • Nysgerrighed
  • Udvikling
  • Glæde

De tre værdier er mit kompas. Hvis der er gået for lang tid, siden jeg sidst lærte noget helt nyt, kan jeg mærke det. Hvis jeg står for stille, kan jeg straks mærke det. Hvis et projekt giver mig stor glæde (uden nødvendigvis at give mening for omverdenen!), så er projektet helt rigtigt for mig – fordi glæde er en grundværdi i mit liv.

Skal jeg træffe store beslutninger, har jeg mine livsværdier til at hjælpe mig på vej. Fik jeg tilbudt en fin titel og det dobbelte i løn af, hvad jeg får nu – og nå ja, så skulle arbejde 80 timer om ugen, så er svaret nej tak. Så ville jeg ikke have tid til mine kære og til mine mange projekter (= nysgerrighed, udvikling & glæde). En sådan status og magt siger mig ingenting. De har intet med mine livsværdier at gøre. Og derfor bliver beslutningen nem!

Hvad er dine værdier? Hvilket kompas navigerer DU efter?

Når du har defineret dine livsværdier, bliver det meget lettere at træffe dine beslutninger – og stå ved dem!

Kærlig hilsen
Lone

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment