“Du skal bare fokusere!”

Forestil dig et menneske, der lige har fejret 25 års jubilæum på sin arbejdsplads og har gået til den samme sport siden 90’erne. Møblerne i huset har stået på samme måde i årevis, krydset sættes altid ved det samme parti, og bilmærket er valgt for evigt … ja, livet er trygt og godt, når det meste forbliver det samme.

Sådan et menneske er nogle gange dit ‘publikum’, når du begejstret fortæller om et eller andet nyt, du agter at føre ud i livet.

Vi møder heldigvis mange empatiske mennesker, der ikke er multipassionerede, men som er åbne overfor vores væsen, virkelig prøver at forstå os – og forsøger at følge med.

Men vi møder også det modsatte:

Dem, der synes, du skal tage dig sammen, når du (igen) proklamerer, at du vil skifte job, profession eller hobby. Dem, der synes, du er doven – eller bare ryster på hovedet – fordi du har mange uafsluttede projekter. Dem, der ikke forstår, hvordan du kan rumme at læse 3-4 bøger på samme tid. Eller hvorfor du altid skal flytte rundt på ting i hele huset …

Hvordan skal de nogensinde kunne forstå, hvordan det er at være dig? At være multipassioneret? Du gør jo alt det modsatte af, hvad de har gjort hele livet.

Vi får velmenende råd som “du skal bare fokusere!” og kan føle os misforstået og ‘dårlige’, for det kan vi ikke på samme måde som dem.

Vi kan ikke forvente at blive forstået af alle, for ingen bliver jo forstået af alle – det gælder naturligvis ikke kun os : ) Så lad os tage en sving-om med emnet ‘at forstå hinanden’ …

Mads, Møldrup og Mig-teorien
TV2 Play ligger programmet “Mads & Møldrup – venner for altid”, og i det første program synes Mads Steffensen, at Flemming Møldrup har alt for mange interesser, og han forstår ikke, hvorfor Møldrup hele tiden skifter dem ud.

Humlen er, at Mads har svært ved at blive VED med at engagere sig, hver gang Møldrup finder på noget nyt. – For han vil faktisk gerne.

Du kan se deres samtale her.

Et lille udpluk:

Møldrup: “Jeg synes, det er spændende at kaste mig over nye ting. Jeg elsker at lære nyt”.

Senere, Mads: “Jeg tænker bare, at det der er et mønster, og måske skal du tilbage til en af dine hobbies for at finde glæden igen – og så blive i det”.

Egentlig er det meget rørende, at Mads har forsøgt at følge med Møldrup. Men det kunne godt ligne, at vi er vidner til et klassisk eksempel på to mennesker og en samtale, der godt kunne bruge en tur igennem Mig-teorien*:

To mennesker kigger på det samme, men ser to vidt forskellige ting: Den ene ser et 6-tal, den anden ser et 9-tal. Men de ser på præcis det samme!

Oversat: Vi ser på vores smukke, spraglede, multipassionerede liv med stor begejstring, men andre ser måske nogle forvirrede mennesker, der ikke kan fokusere og bare skal “fikses” med lidt disciplin og vedholdenhed.

Hvem har ret?

… Begge!

Begge har ret i deres observationer. For det er deres observationer, ud fra deres holdninger, personligheder og erfaringer.

Og dét er pointen. Det, der mangler, er forståelsen af hinanden. Og dernæst accepten. “Du er dig, og jeg er mig, og vi er åbne overfor vores forskelligheder. Vi finder en måde at acceptere hinanden og være der for hinanden på.”

Næste gang, nogen er ‘efter dig’ for dit multipassionerede liv, kan du fortælle dem om Mig-teorien. At det er helt okay, at de ikke forstår dig, for du ved godt, at de slet ikke har det på samme måde som dig. De har det bare på en anden måde.

Er de særligt stejle, ville jeg også smide ind, at du ikke har lyst til at ændre dig – for du er glad for din måde at leve på. Og at det for nogle mennesker er helt normalt at være fuld af ideer og at prøve mange nye ting.

Omvendt skal vi – (i hvert fald jeg) – passe på ikke at være fordømmende overfor dem, som elsker, at det meste forbliver det samme. Ligesom eksemplet fra toppen af bloggen. Jeg må indrømme, at jeg nogle gange tænker “hvor må de dog kede sig”. Især hvis jeg er under pres. Men når jeg er i nogenlunde overskud, ved jeg godt, at de har det bedst med gentagelser, rutiner og status quo. Og det er jo skønt!

Men altså. Hvor om alting er:

#jegerFlemmingMøldrup ❤️😉

Kærlig hilsen
Lone

 

* Mig-Teori: Lansley & Pearse. Illustration hentet fra MenneskeKenderen.

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment