Sådan vælger du

– mellem alle dine mange, mange passioner og projekter

Nogle gange tænker jeg, at jeg bliver nødt til at blive 3-400 år for at NÅ alle de spændende ting, jeg gerne vil!

Efter en noget langstrakt periode med erkendelsen af, at det bliver jeg sgu nok ikke (altså 3-400 år), begyndte jeg at spekulere på, hvad jeg SÅ gør.

Får du også følelsen af at blive overvældet, nærmest handlingslammet, fordi der er så meget, du gerne vil lave?

Den gode nyhed er, at du ikke er alene … den endnu bedre nyhed er, at denne blog vil komme med forslag til, hvordan du vælger imellem alle de fede ting, du gerne vil lægge din tid, energi og kærlighed i.

Alt, du skal gøre, er at følge med her!

Et minusstykke hjælper dig til ro.
Lidt simpel matematik kan hjælpe dig med at slå koldt vand i blodet her i opstarten.

Mit eksempel: I skrivende stund er jeg 42 år. Jeg går benhårdt efter at blive mindst 90. Det vil sige, at jeg har 48 år til at lave alle mulige sjove projekter .. mindst.

Hey, det kan man da arbejde med! Så er der jo tid til masser af projekter og faser.

Hvad er dit regnestykke? Det giver ro på, og nu kan vi gå rigtigt i gang.

Acceptér ventetid.
Okay. Men ideerne står i kø NU. Hvad gør vi?
Vi accepterer, at der nødvendigvis må være ventetid på det meste af dét, vi gerne vil.

“Det gider jeg ikke!”, råber du måske ad skærmen? Men det bliver vi bare nødt til, fordi vi af gode grunde ikke kan lave alting på én gang. MEN! Du kan lave mange ting lige efter hinanden … Du skal bare acceptere ventetiden.

Få overblik og prioritér.
Åh gud nej, det er jo det, der er det svære ved at være multipassioneret! Nemlig. Men vi bliver nødt til at have overblikket, før vi kan skære ned og sætte på venteliste.

Here we go.

 • Tag din passionsbog / notesbog / pc / whatever – og notér det, du gerne vil arbejde med lige nu. Alt det, der stædigt banker på og gør dig begejstret, når du tænker på det. Skriv listen med det samme – jeg venter her ; )

Nyd eventuelt DR’s legendariske pausefisk, imens du tænker og skriver ned.

 • Velkommen tilbage. Nu tager du listen med alle dine projekter og drømme, og så kategoriserer du dem. Kategorierne kan for eksempel være:

  • NU! Dem vil jeg arbejde med nu!
  • Dem vil jeg lave i en weekend eller ferie
  • Dem kan jeg godt vente med. Jeg gider egentlig ikke vente, men jeg kan godt se, at damen har ret i, at jeg ikke kan lave det hele på én gang ; )

Find selv på kategorierne. Det vigtige er bare, at du gør det.

 • Tag nu et realistisk kig på en typisk uge. Hvor mange grønne områder har du? (Oversat: Hvor mange lommer af tid har du til dig selv?) Og hvor mange timer giver dét? Hvad med weekender og ferier – er der tid der?
 • Tag nu dit overblik med dine grønne områder. Hvad er realistisk? Hvor mange af dine “kæft det haster, dem vil jeg arbejde på NU”-projekter kan du egentlig overskue i din hverdag? Og vær ærlig her! (Jeg taler af erfaring. Jeg jubeloptimist var ved at knække halsen på at være urealistisk og ville for meget i hverdagene.)
 • Hvor mange projekter kan du overskue på én gang? Ja, det afhænger af, hvor store de er, om de kan køre sideløbende med hinanden, og hvor mange grønne områder, du har til rådighed.
 • Kig på dine weekender/ferier/orlov-tider. Hvor meget kan vente til disse perioder?

Det er tid til handling!

En lille handling er bedre end ingen handling. Okay. Du har tiden, du er bare KLAR … og alligevel kan du føle dig overvældet. Afhængig af projektets omfang, naturligvis. Her må du love mig at huske på, at selv den mindste handling er en handling! Selv hvis du kun er i gang i 30 minutter, er det en halv time mere end ingenting. Du er i gang og arbejder på noget, der gør dig GLAD.

Det er okay at droppe projekter igen! Husk på, at for mange af os er det selve idéfasen, der får hjertet til at synge. Det er ikke at gøre det i virkeligheden. Lov mig, at du i det mindste starter idefasen på alle de projekter, du brænder for. Kun ved at begynde, ved du, om de bør fortsætte eller ej. Med “starte” mener jeg – visualisér – tænk over dem – undersøg – vær nysgerrig – mærk efter, bliver du glad af det her?

Og kommer du til erkendelsen af, at det bare var sjovt at lege med ideen, så var det bare dét, du skulle; lege med ideen. Mange af mine grønne områder går med at lege med ideer, uden at producere noget som helst. Jeg synes bare, det er sjovt at forestille mig alt muligt, jeg kunne gøre (hvis jeg blev 3-400 år gammel).

Det er helt typisk for multipassionerede, at vi kan have det så sjovt med at forestille os alt muligt uden partout at skulle i banken og låne penge til det næste store projekt.

Lige for tiden er jeg fuldstændig besat af at rydde op i skuffer og skabe med Konmari-metoden. (Kære Gud, please lad lige præcis denne besættelse vare så længe, at jeg når hele huset igennem …)
Og fordi jeg er mig, så gik der ikke mere end 5 minutter, før jeg undersøgte, hvordan man blev uddannet Konmari-konsulent! (
“Man ku’ jo også …”)

Og nej, jeg skal ikke være Konmari-oprydningskonsulent. Men jeg SKULLE undersøge det!

Men ved du hvad? Det var også en handling. Jeg fik nok information til at kunne tage stilling til, om den uddannelse var noget, jeg ville bruge tid, energi og penge på – og hvad jeg ville bruge den til bagefter.

-> Find i øvrigt serien Tidying Up på Netflix eller se hendes hjemmeside her! <-

Før jeg vidste, at jeg er multipassioneret, sprang jeg på de fleste af mine ideer og projekter i virkeligheden. Nu er jeg blevet bedre til at visualisere, hvordan det mon ville være i virkeligheden og spørge mig selv, hvor længe jeg tror, denne Hallelujah-cyklus vil vare – og hvad vurderer jeg vil ske, når begejstringen har lagt sig.

Jeg håber og ønsker, at du også kan hjælpe dig selv med at blive mindre forvirret og mere rolig, når du aktivt træffer valg og prioriterer.

God fornøjelse!

Kærlig hilsen
Lone

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment