Status og årstemaer

Det har lige været nytår, og vi sagde farvel til det underligste år nogensinde, hvor vi alle sammen (nogle mere end andre) blev slået ud af vores daglige kurs pga. corona.

Jeg har aldrig set så mange eftertænksomme statusopdateringer på facebook – og mine fb-venner gjorde virkelig status og spurgte dem selv, hvad de kunne lære af 2020. Skide godt spørgsmål!

Hvert nytår gør jeg det samme: Ser tilbage, evaluerer og leder efter lærdom – for så at se frem mod det næste år: Hvad vil jeg bruge tiden på?

I virkeligheden kunne det lige så godt ske på et hvilket som helst andet tidspunkt, men der er nærmest noget rensende over nytåret: Farvel til det gamle, god dag til noget NYT!

Hvad skulle du lære af det forgangne år?

2020 var i sandhed et udfordrende år for mange, men hvis vi vil, ligger der en gave til os. Vi kan simpelthen lære os selv bedre at kende.
De fleste af os har det godt til daglig: Vi kan betale for vores bolig, bil og mad på bordet. Måske også derfor, vi overhovedet har energi og overskud til at blive begejstret for så mange ting som multipassionerede!
Men når noget komplet uventet sker – som vi INGEN kontrol har over – hvad sker der så?

 • Hvordan reagerede du på nedlukningen i marts?
 • Og på den næste nedlukning i december?
 • Hvis du blev fyret – hvad gjorde du? Og hvornår?
 • Har de anderledes forhold pirket til din kreativitet? Dine drømme?
 • Har du ændret adfærd?

Vi har fået et indblik i os selv serveret på et sølvfad. Måske er det ikke noget kønt syn, men hvis vi tør, kan vi bruge det til noget fremadrettet: Hvordan vi reagerer under pres. Hvad der sker, når andre bestemmer over os. Når der ikke er nogen slutdato på nuværende lockdown, og vi derfor ikke kan planlægge, som vi plejer. Etc.

Status ud fra dine værdier

Hvis du har defineret dine livsværdier, kan du med fordel se tilbage med udgangspunkt i dem:

Levede du efter dem? Var det overhovedet muligt – bare en lille smule? Jeg havde den vildeste coronablues sidst i 2020, hvor jeg pludselig slet ikke kunne se, at året havde bragt noget godt med sig. Men værdierne hjalp mig til at se, at der har været masser af gode ting i 2020. Og det hjalp gevaldigt på humøret! Her er status ud fra mine værdier:

Glæde:

 • Utroligt mange gåture under diverse lockdowns
 • Mere tid til alt muligt, især familien, men også eftertænksomhed
 • Det sangkursus, jeg gik på hele efteråret
 • At se min nye virksomhed tage fart, da jeg åbnede i august

Nysgerrighed:

 • Hvad kan min stemme egentlig?
 • Hvordan klipper man film?
 • Hvordan laver man en You Tube kanal?
 • Hvordan er jeg selvstændig på en klog og rentabel måde?

Udvikling:

 • Mærker tydeligt min stemme blive bedre med træningen
 • Ny måde at arbejde på – processen med at blive selvstændig igen
 • Lærte at sætte mere pris på langsommelighed

… og meget mere!

Så ser vi fremad: Årstema

Mange sætter nytårsforsætter, og mange igen er holdt op, da det sjældent lykkes dem at holde dem … Min variant er årstemaer; noget jeg vil fokusere på i det kommende år. Personligt responderer jeg dårligt på at have mål, så derfor bruger jeg årstemaer i stedet. Et mål for mig er, når man okser afsted mod et eller andet, og så er man færdig, når man er nået i mål.
Et tema er derimod en blivende ting. Jeg kan ikke nå i mål, men jeg kan beskæftige mig med temaet så meget som muligt.

Eksempler fra tidligere år:

 • Være udendørs så meget som muligt
 • Begynde at synge i kor og blive god til det (jeg kom fra bands)
 • Bruge mere tid på madlavning og bagning

Så, det nye år kan på den måde hjælpe os med at fokusere på noget, som vi ved gør os glade!

Jeg har også fejlet, når mine årstemaer har været for upræcise. Fx havde jeg et år “fokus” som tema; altså jeg skulle blive bedre til at fokusere på én ting ad gangen. Det lykkedes aldrig, fordi det er stik imod min natur at jonglere med én bold …
Men så lærte jeg da dét! – Et årstema skal være så konkret som muligt.

Hvad er dit årstema? Hvad vil gøre dig glad(ere)?

Jeg tror virkelig på, at det er godt for os at gøre status en gang imellem: Se tilbage og se frem.
Hvis vi gør det for ofte, risikerer vi at skifte retning midt i noget, fordi vi lige mærkede, at det kunne være spændende. Og sådan ender man med at zigzagge rundt og bare følge “dagens impuls”, som min veninde kalder det.

På den modsatte strandbred står dem, der gør status alt for sjældent. De lader livet ske for dem i dén forstand, at selv hvis de er ulykkelige, bliver de i situationen.

Hvis vi gør det fast minimum én gang om året, er det som en slags MUS med os selv (medabejderudviklingssamtale) – vi tager lige temperaturen og ser, om vi skal ændre noget, og vi spørger os selv, hvad vi gerne vil det næste år.

Livet er nu – lad os bruge tiden på det, vi allerhelst vil!

Godt nytår : )

Kærlig hilsen

Lone

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment