Niksen! – Kunsten at lave ingenting

Bare fordi du er multipassioneret, behøver du ikke at producere og udvikle hele tiden. Faktisk vil jeg foreslå dig at “nikse” engang imellem, især fordi du er multipassioneret, og din hjerne kører på højtryk som default …

Så, hvad betyder “at nikse”?

Ordet niksen er hollandsk og betyder at lave ingenting. Som i ingenting:

Når du glor ud af vinduet. Når du sidder med lukkede øjne og bare lader tankerne flyde.
Hvis du kan strikke uden at tænke over, hvad pindene nu skal. Stirrer ind i brændeovnens dansende flammer.
Går en tur alene uden at have en destination, eller fordi du vil i form, men bare for at … nikse.

Der skal ikke være et formål med det, du laver.

Hvis du sætter musik på for at studere korarrangementerne, så arbejder din hjerne. Men hvis du lytter til musik som afslapning, uden rigtig at registrere ordene eller akkorderne, så nikser du.

Og nej, du nikser ikke, hvis du ser Netflix eller glor på sociale medier ; ) Der skal heller ikke være “input” i form af bøger eller podcast.

Jeg nikser for eksempel, når min gigantiske hund lægger sit hoved på mit skød. Han vejer 45 kg, og hans tunge åndedræt gør, at jeg meget ofte forsvinder afsted i egne tanker, når jeg aer ham. Jeg “er” bare.

Engang læste jeg om en mand, hvis kone ikke forstod, at når han sad på sit kontor og gloede ud af vinduet, så arbejdede han! Han brugte det “at være” til at lade tankerne flyde frit, uden formål. Ideerne væltede ind over ham, når han niksede. Men det var ikke formålet. Der måtte komme det, der kom. Det kunne ikke forceres.

Du er ikke doven, når du nikser. Din hjerne får en tiltrængt pause, og alt det, der normalt ikke kan høres, kommer op til din bevidsthed, når du nikser.

At turde stilheden, også efter corona
Før corona skulle mange af os hele tiden noget. Være et sted på et bestemt tidspunkt. Gøre noget, skabe noget, blive til noget.

Så kom stilheden. Med al sin ubehag og larm.

Og se, hvad der skete!

Mange, mange mennesker flyttede, skiftede profession, blev skilt, blev gift, tog i skoven, var mere nærværende med deres børn end de nogensinde havde været før.

DR kørte endda en serie, hvor tusindvis sendte deres historier ind med de ting, de fandt ud af, at de ville ændre, da der blev stille.

Læs deres inspirerende historier her!

Når corona engang er på afstand, og samfundet er åbent igen, så bliver det virkelig en kunst at nikse. At holde fast i at turde stilheden.

På min daglige to do, som jeg udfylder hver morgen, har jeg nogle små bokse, hvor der står Niksetid 10 minutter. Det er en skal-ting. For jeg kan nemlig godt glemme at holde pauser. Glemmer du også pauser?

Nogle gange springer jeg over til computeren midt i min nikse-tid, fordi stilheden og roen gjorde, at løsningen på et problem kom helt af sig selv. Skrive, skrive, skrive og tilbage til niksen.

Tid til at nikse
Man behøver ikke sætte en hel weekend af til at nikse. Faktisk tror jeg ikke nødvendigvis, det er en god idé som multipassioneret, fordi vi får energi af projekter! Men 10 minutter her og der har alle tid til.

Nogle bruger meditation og har metoder til det, og det siges at være meget effektivt. Jeg ved ikke meget om meditation. De gange, jeg har prøvet, kunne jeg ikke finde ud af det.

Nogle taler også om at rette opmærksomheden på åndedrættet og fødderne, men når jeg gør det, så tænker jeg kun på mine fødder (!) i stedet for at lade tankerne flyde (måske er jeg for utålmodig).

Hvis du også synes, det kan være vanskeligt, så prøv at nikse i 5-10 minutter.

En af de allerstørste fordele ved at nikse er, hvis du er stresset eller er på nippet til at blive det. Og lad os bare se det i øjnene – som multipassioneret er du potentielt i risikogruppen, fordi du har gang i så mange ting.

Vi danskere kan også bruge ordet i en anden forstand: Niksen = Nej! Sig nej til for mange aktiviteter, for meget input og larm.

Du kan selv prøve at nikse med vilje – sætte lidt tid af til det og give din aktive, krøllede, fantastiske hjerne en velfortjent pause!

God fornøjelse med at lave ingenting : )

Kærlig hilsen
Lone

Yderligere læsning: https://time.com/5622094/what-is-niksen/

Gå til flere blogs her

 

2 thoughts on “Niksen! – Kunsten at lave ingenting

Leave a Comment