Produktivitet og passioner

“Vi skal øge produktiviteten!”, siger ledere i de fleste virksomheder. Måske sidder du som multipassioneret og tænker det samme: “Hvordan bliver jeg mere produktiv, så jeg kan arbejde på mine mange projekter?”

Du har garanteret hørt om “time management”. Men hvis du aldrig har hørt om “attention management”, kan du læse videre og opdage, hvad denne metode kan gøre for dig.

“It’s not about time. It’s about timing”
– Adam Grant

Attention (opmærksomhed) management betyder at arbejde på det, der giver mening, og at gøre det på det rette tidspunkt.

Af lyst … eller af nød?
Nogle mennesker er virkelig gode til at gøre ting, de ikke har lyst til. Jeg har aldrig forstået det. Jeg er ligesom en hest, der ikke vil ind i en hestetrailer: Jeg stritter imod, men jeg kommer derind til sidst … det har bare taget enormt lang tid!

Selvfølgelig gør jeg ting, jeg ikke har lyst til. Det bliver man nødt til som menneske på denne jordklode. POINTEN er, at hvis jeg er drevet af nysgerrig, lyst og formål i stedet for viljestyrke, så går det 100 gange hurtigere. Og så er jeg “produktiv”.

Hvornår er din energi bedst? Og til hvad?
Min energi er bedst om morgenen, så der lægger jeg mine mest udfordrende arbejdsopgaver og kreative udviklingsopgaver. I weekenderne er morgenerne dedikeret til mine passioner.
Lige efter frokost er en dødssejler, så der laver jeg rutinearbejde (weekender: husligt arbejde), så min hjerne kan få lidt fred!
Og sådan bølger energien typisk frem og tilbage i løbet af dagen.

Hvornår ligger dine energiområder? Det er dér, du bliver produktiv: Når du omfavner timing i stedet for bare én lang to do liste.

Din dag i farver
Du kan også gå skridtet videre og inddele dine opgaver (på arbejde eller derhjemme). Til inspiration får du mine arbejdsopgave-inddelinger. Du kan jo oversætte dem til dine egne – enten til dit arbejde eller din fritid:

Rød: Den udadvendte energi (ringe ud, møder)
Gul: Den kreative energi (skrive, udvikle, opfinde)
Grøn: Den varme, hjælpende energi (hjælpe kunder)
Blå: Den firkantede, stringente energi (administration)

Jeg skriver opgaverne ind, hvor de hører til. Når jeg er færdig med én opgave, kigger jeg på skemaet, mærker lige efter hvilken energi jeg har lige nu (udadvendt eller indadvendt? Fakta eller følelser?), og går så i gang med den næste opgave fra én af de fire kategorier.

Jeg tager udgangspunkt i adfærdsanalysen DiSC, som du måske kender. Deraf farverne.
Hvis du ikke kender DiSC’en, så bare rolig. Du forstår godt arket alligevel!

Hvis du også har berøring med mange opgaver hver dag, så prøv dig frem med din egen inddeling.

(Jeg har naturligvis prøvet den gængse Haster/Haster ikke vs. Vigtigt/ Ikke vigtigt og alle mulige andre personlig effektivitet-værktøjer, men de gør det ikke for mig. Hvis der er to ting, der haster, men de ligger i hver deres energi-kategori, så tager jeg den, jeg kan give bedst energi og opmærksomhed først!)

Skift giver multipassionerede energi
Kan du regne eller udtænke komplicerede løsninger en hel dag?
Kan du være kreativ og udvikle en hel dag?

Noget af det bedste, jeg ved, er skift: Skift mellem udvikling og rutineopgaver, fordi min hjerne brænder sammen, hvis jeg skal være kreativ hele tiden – også selv om jeg elsker det.
På den anden side dør jeg af kedsomhed, hvis jeg har mange rutineopgaver. Men jeg kan ikke undvære rutineopgaver, fordi de giver hjernen en pause. Derfor er skiftet mellem de to vigtig.

Så; ret din opmærksomhed (attention) derhen, hvor det giver mening for dig – når det giver mening! Din dag bliver langt mere produktiv, hvis du tillader dig selv at gøre det, du har mest energi til lige nu – naturligvis forudsat at du har et arbejde og et fritidsliv, hvor det er muligt.

Attention management betyder også, at dine omgivelser spiller en rolle. Roder det på dit skrivebord, og kan du ikke fokusere på din opgave, fordi det roder … så ryd op! Gør det indbydende at arbejde der.

Og glem ikke at nikse mellem skiftene – at lave ingenting, så din hjerne får fuldkommen ro … og er klar til dine næste fede projekter!

Rigtig god fornøjelse med attention management.

Kærlig hilsen
Lone

Inspireret af Adam Grants artikel i The NY Times:
https://www.nytimes.com/2019/03/28/smarter-living/productivity-isnt-about-time-management-its-about-attention-management.html

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment