Frihed i hverdagen til alle dine passioner

Er du vild med din hverdag? Har du frihed til at nørkle med dine passioner?
Livet som multipassioneret er meget anderledes end mange af de liv, vi ser omkring os. Vi har mange, skiftende passioner og drøner derudaf med sjove, kulørte projekter.
Nogle multipassionerede har bare ikke indrettet rammerne, så de har plads og energi til at udleve deres mange passioner (endnu!). I værste fald er de reelt i risiko for at brænde sammen. I bedste fald føler de sig som halve mennesker, der hele tiden “mangler noget” i deres liv, fordi der aldrig er tid til alt det, de gerne vil.

Den type multipassionerede, som har mange projekter i gang på samme tid, passer typisk ikke ind i den norm, der hedder: Fuldtidsjob alle ugens fem dage, og hobbyer er henvist til aftener og weekender.
Den anden type; én passion ad gangen, typisk i nogle år og så skifter de fuldstændig arbejdsfelt – ja de kan typisk godt have et fuldtidsjob, fordi jobbet er deres eneste passion lige nu.
Denne blog er skrevet til førstnævnte.

Hvad er frihed for dig?
Prøv lige at smage på forskellen mellem frihed fra at skulle gøre noget og frihed til at kunne gøre noget.

Eksempel:
Frihed fra er for mig fx: At undgå at sidde i kø til og fra arbejde for derefter at skulle sidde på den samme kontorstol fra 8-16 hver eneste dag, komme totalt smadret hjem og slet ikke have energi til andet end at tage mig af børnene og huset. Og måske gå til en enkelt hobby om onsdagen …

Frihed til er for mig fx: At have tid og energi til alle mine passioner og gøremål, også i dagtimerne, hvor jeg er mest frisk i hovedet. At jeg selv kan planlægge de fleste af mine dage, og – vigtigst af det hele – at have energi til at grine sammen med min familie. Tale sammen. Kramme oprigtigt. Hver eneste dag!

Det tog mig meget lang tid at komme frem til den hverdag, jeg har i dag – hvor der er tid, rum og energi til alle mine passioner OG familie og venner:

  1. Først skulle jeg finde ud af, at der er noget, der hedder multipassioneret – og at jeg er en af dem! Jeg var 40 år, da dét skete
  2. Så skulle jeg regne ud, hvilken slags multipassioneret jeg er, og hvad jeg egentlig har brug for – for at kunne fungere som et helt menneske
  3. Og SÅ kunne jeg begynde at skabe rammerne til at trives i en hverdag, hvor der er plads til det hele!

Min løsning blev freelance. Andres er deltidsjob. Andre igen er en kombi af lønmodtager og freelancer.

Jeg kender en kvinde, der var keramiker og meget bevidst om, at hun ikke skulle være kreativ hele tiden, fordi så føltes det som et regulært arbejde, hvor hun skulle sælge sin keramik. Derfor havde hun et deltidsjob, kørte et bed & breakfast – og dyrkede så keramikken fuldstændig uden at skele til økonomi. Hun var samtidig meget bevidst om, at hun havde brug for variationen for at kunne være en dygtigere keramiker. Love it! (Hun er multipassioneret og ikke keramiker længere. Det er flere beskæftigelser siden ..)

Din ramme, dine muligheder i hverdagen, afhænger naturligvis af, hvad du arbejder med, hvad dit sind og temperament er – og hvad din økonomiske situation er.
Pointen er, at uanset hvad så bør vi alle sammen skabe rammerne til det frie liv, som vi higer efter.

Jeg har besluttet mig for, at jeg bare skal tjene NOK. Jeg behøver ikke fylde mine dage helt ud med arbejde, fordi jeg har regnet på det, og det er ikke nødvendigt med vores nuværende budget. Jeg drøner heller ikke ud og køber nyt tøj og dyre ferier, fordi hverdagen, og friheden, er vigtigere.
Og det, skulle jeg hilse at sige, er der mange, der ikke forstår. “Skal du ikke vækste?” “Du kunne tjene meget mere!” Dem om det. Mig om mit. Og dig om dit!

Vi skulle lægge lån om på et tidspunkt, og vores bankdame ringede en dag og spurgte ind til vores biler. Hun kunne ikke lige forstå, at vores nyeste bil på det tidspunkt var fra det forrige årtusinde (1992), at vi ikke havde nogle billån, om vi havde glemt dem i budgettet? Det havde vi ikke. Vores biler er købt kontant. Ingen billån = Mere frihed!
Det er blot et af vores valg. Hvad vælger du? Og hvad kunne du vælge, hvis du vil ændre på din hverdag?

Egoisme?
Måske læste du min blog “Shh! Kan du høre dine drømme?” om, at jeg tager til min fødeby 1-2 gange om måneden (i hverdagene vel at mærke), for at få ro og arbejdsro.
Der har jeg frihed til at skrive, arbejde, gå ture, se familie og venner, dagdrømme, gå i biffen, til koncerter og hvad jeg nu lige finder på.
Hver gang jeg kommer hjem efter de cirka 30 timer, er jeg helt opladet og krammer min familie i gulvet.

Både min mand og jeg er selvstændige, og det virker for os og vores familie. Ud over friheden til fx at tage afsted en gang imellem, kan jeg lige tage med ungerne til lægen eller køre dem et sted hen, drikke varm kakao kl. 15:30, hvad ved jeg, uden der er nogen chef, der skal have besked.

Omverdenen har givet vores måde at leve på en blandet modtagelse. De fleste er nysgerrige og positive. Nogle siger ingenting. Og så var der en af de ældre kvinder i min familie, der kaldte mig egoistisk, fordi jeg har mine små ture. Bum. Efter jeg var færdig med 1) at være virkelig vred 2) forsøge at forklare 3) blive ked af det 4) blive vred igen, indså jeg, at hun bare ikke forstår multipassionerede. Og det er hun ikke ene om. Jeg har lært at acceptere det.

Som jeg ser det, viser min mand og jeg vores børn, at man som forælder godt må leve. Tage sig tid til at gøre ting, man selv godt kan lide. At man godt kan elske sine børn fuldstændig og aldeles ubetinget UDEN at brænde sammen af stress, fordi man som forælder skal dit og dat hele tiden. At man er et menneske med egne behov, selvom man er mor eller far.
Og forældre er vel også en slags mennesker ; )
Jeg er allermest glad for, at vi viser børnene, at man kan leve (godt) på en anden måde end den gængse. Dén levede vi nemlig efter i mange år, og resultatet blev stress, jag, ingen energi eller overskud. Den tid er heldigvis forbi!

Så her kommer de store spørgsmål:

  • Hvad er frihed for dig?
  • Hvilken hverdag virker for dig?
  • Vil du ændre noget for at skabe bedre rammer, der passer til dit liv og dine passioner lige nu?
  • I så fald – hvad ændrer du?

Jeg ville elske at høre om andre måder at leve som multipassioneret. Hvad virker? Hvad virker ikke? Skriv til mig på hej@multipassioneret.dk!

Jeg ønsker dig en skøn hverdag, hvor der er frihed og energi til alle dine passioner ❤️

Kærlig hilsen
Lone

PS: Nu har vi flottet os og købt en bil fra 2013 … kontant naturligvis ; )

Gå til flere blogs her

 

Leave a Comment